U bevindt zich hier

Actualiteit

Gemengde BTW belastingplichtige - Stilte voor de storm

Gemengde BTW belastingplichtige - Stilte voor de storm

Ondertussen zijn de deadlines rond de gemengde BTW plicht achterwege. Het nodige werd gedaan voor de tijdige meldingen van het werkelijk gebruik of de toepassing gewoon algemeen verhoudingsgetal. Daarnaast werden de laatste BTW aangiften ingediend met de nodige vermelding van de percentage(s) rond deze verhoudingsgetallen.
 
Even ter herhaling; Dit betreft een belastingplichtige die zowel btw-plichtige als btw-vrijgestelde handelingen verricht.

Vermeerdering onvoldoende voorafbetalingen aanslagjaar 2025

Vermeerdering onvoldoende voorafbetalingen aanslagjaar 2025

De algemene belastingverhoging bij onvoldoende voorafbetaling voor het aanslagjaar 2025 is 9%. Dit is een aanzienlijke toename van 2,25% ten opzichte van de eerdere aanslagjaren 2023 en 2024.
 
In se vormt dit een niet aftrekbare intrest of aanvullende belasting indien u de overheid niet tijdig voorfinanciert in het lopende boekjaar volgens uw geraamde winst. Als u, bij wijze van spreken nooit een voorafbetaling verricht, dan stijgt de vennootschapsbelasting voor u van 20% naar 21,80% onder het verlaagd tarief, of van 25% naar 27,25% volgens het normale tarief. 

Personenbelasting inkomstenjaar 2023

Personenbelasting inkomstenjaar 2023

Opnieuw splitst de fiscus voor aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023) de aangifte op volgens type voor het bepalen van de indieningstermijn. Eenvoudige aangiften hebben een beperkte termijn om op te stellen en in te dienen, terwijl complexe aangiften uitstel hebben tot 16 oktober 2024. 
 
Heel wat (kleinere) aanpassingen aan de codes komen naar voren gezien o.a. de koopkrachtpremie, uitdoofregeling auteursrechten, langzame uitdoving verhoogde Vlaamse woonbonus, relance-overuren voor bedrijfsleiders e.d.. Kort samengevat volgende belangrijke bemerking:

Informatieplicht gemengde en gedeeltelijke belastingplichtigen

Informatieplicht gemengde en gedeeltelijke belastingplichtigen

Vanaf 2024 geldt een nieuwe informatieplicht voor btw-aftrek, gericht op gemengde en gedeeltelijke belastingplichtigen. Dit betreft belastingplichtigen die de btw-aftrek berekenen op basis van het algemeen verhoudingsgetal of het werkelijk gebruik.
 
Toepassing van het algemeen verhoudingsgetal 
 
Gemengde belastingplichtigen die het algemeen verhoudingsgetal toepassen, gebruiken deze ratio om hun recht op btw-aftrek te bepalen. Dit verhoudingsgetal wordt berekend op basis van de verhouding tussen de omzet uit BTW belastbare handelingen en het totale bedrag van alle economische activiteiten. Het bepaalt hoeveel van de BTW kan worden gerecupereerd van uw aankopen.

Schenking of erfenis van familiale ondernemingen en vennootschappen

Schenking of erfenis van familiale ondernemingen en vennootschappen

Hoewel het geen evident onderwerp blijkt, staan we als ondernemer best even stil bij het potentieel van tijdige schenkingen of de mogelijke gevolgen bij een soms onverwacht overlijden.
 
Immers, indien u bij overlijden aandelen bezit van uw vennootschap, vallen deze aandelen onder het erfrecht. De nabestaanden zullen deze aandelen moeten waarderen en mee aangeven in de aangifte nalatenschap. Dit geldt ook voor alle beroepsmatige investeringen van een eenmanszaak. In Vlaanderen kan de erfbelasting oplopen tot 27% voor de erfgenamen in rechte lijn en partners, en tot 55% in andere gevallen. Voor Brussel en Wallonië kan de erfbelasting zelf bruusk inslaan met een tarief van 80%.

Elektronische facturatie vanaf 2026

Elektronische facturatie vanaf 2026

Wat is een gestructureerde elektronische factuur?
 
Al meer dan tien jaar mogen bedrijven elektronische facturen uitreiken en ontvangen in verschillende vormen, zolang de ontvanger ermee instemt en de factuur de herkomst, inhoud en leesbaarheid garandeert. Vaak wordt hiervoor dus een eenvoudige pdf-factuur via e-mail gebruikt.
 
Vanaf 1 januari 2026 worden gestructureerde elektronische facturen verplicht tussen btw-plichtigen. Dit betekent de verzending van een gestructureerde elektronische factuur, welke iets anders is dan een pdf-factuur via e-mail.